Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Πρόοδος Υλοποίησης Αρχιτεκτονικής Καταμερισμού Αρχείων Μουσικής με το Σύστημα Pastry

Η ανάπτυξη μίας δικτυακής εφαρμογής διανομής αντικειμένων με το σύστημα Pastry απαιτεί προσεκτική σχεδίαση και διάκριση των λειτουργιών του συνολικού συστήματος.

Στο στάδιο του σχεδιασμού της αρχιτεκτονικής καταμερισμού αρχείων μουσικής με το σύστημα Pastry, καθορίστηκαν οι θεμελιώδεις λειτουργίες του συστήματος και αναφέρθηκαν οι μηχανισμοί που εξυπηρετούν την υλοποίησή τους.

Στο πρώτο στάδιο της υλοποίησης, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον αλγόριθμο δρομολόγησης του συστήματος Pastry. Η υλοποίηση και ο έλεγχος ορθότητας του αλγορίθμου δρομολόγησης είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς αποτελεί το βασικό δομικό συστατικό της αρχιτεκτονικής.

Αρχικά, θεωρούμε ένα στατικό Pastry δακτύλιο, ο οποίος αποτελείται από έναν καθορισμένο αριθμό κόμβων. Τα αναγνωριστικά των Pastry κόμβων προκύπτουν από τυχαία ονόματα εφαρμόζοντας τη συνάρτηση κατακερματισμού SHA-1. Βάσει των παραγόμενων αναγνωριστικών, προσδιορίζεται η κατάσταση δρομολόγησης κάθε κόμβου - πίνακας δρομολόγησης, σύνολο φύλλων και σύνολο γειτόνων. Σημειώνεται ότι το σύνολο γειτόνων κάθε κόμβου ορίζεται τυχαία, δηλαδή δε λαμβάνεται υπόψη η φυσική τοπολογία και δεν εφαρμόζονται οι μετρικές εγγύτητας στο παρόν στάδιο.

Το συγκεκριμένο μινιμαλιστικό μοντέλο επιτρέπει την προσεκτική υλοποίηση των βημάτων του αλγορίθμου δρομολόγησης του συστήματος Pastry και τον έλεγχο της ορθής λειτουργίας του μέσω της ανταλλαγής μηνυμάτων κειμένου μεταξύ των κόμβων. Δεδομένης της αναγωγής όλων των θεμελιωδών λειτουργιών της αρχιτεκτονικής – άφιξη νέων κόμβων στο δακτύλιο, αναχώρηση κόμβων, εισαγωγή νέων αντικειμένων στο σύστημα και αντιστοίχισή τους σε κόμβους, διαγραφή αντικειμένων και αναζήτηση αντικειμένων – σε δρομολόγηση μηνυμάτων, η ορθή υλοποίηση του αλγορίθμου δρομολόγησης κρίνεται επιτακτική, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέπεια του συστήματος.